Julklappslåda & musikquiz

Redan Tredje Advent! Innan du vet ordet av är det Dan före Dan. Och du sitter där med kroppen fylld av klädsam ångest och panik. Ity du har inte ordnat alla julklapparna. I årJimmy Page Gibson Les Paul heller. Och måste gå till kiosken och köpa choklad. I år igen. Eller trisslotter. I år igen. Och det kommer inte att bli som på TV-reklamen. Ingen kommer vinna. I år heller. Sådan tur då att du har vinifierat och de träffsäkra tipsen. Du har redan haft chansen att köpa julklappsviner och julklappsböcker. Nu toppar vinifierat detta med den alltigenom perfekta julklappen. För alla. Jadå. Till och med småungarna. Som förstås inte ska dricka upp den nu. Men kanske när de blir stora. Eller så dricker du upp vinerna i samband med knattarnas olika bemärkelsedagar. Samtidigt som du klappar dem på huvudet. Och berättar hur bra det på alla sätt och vis är att de har egna viner. Som ni vuxna kan sätta i er när det är barnkalas. För ni har ju utvecklat era smaklökar. Och? Undrar då ni. Vad är det nu som vinifierat toppar med? Jo! Det är en hel vinlåda! Med ett schysst urval viner. Tre olika. Två flaskor av varje. Inalles sex stycken. Till det facila priset av 786 kronor. Och. Ja. NiJimmy Page Gibson SG Double Neck som är trogna HR vet att det måste handla om årets tredje klubblåda från Terrific Wines Club. Äntligen! Försenad på grund av tomlådetrassel. Från och med den här utgåvan kommer lådorna att bestå av sex och inte tolv flaskor. Tog tid att få fram ett hållbart sexpack. (Något som för övrigt alla som försökt vet.) Dock fanns vinerna där sedan länge. Den här gången består lådan av: Cartlidge & Browne Pinot Noir 2011(en kalifornisk pinot som ger dig allt och lite till utan att kantra, drick nu eller om några år om du tror det gör dig lyckligare, ett vin som nog alla tycker om), Domaine Feuillat-Juillot Montagny Les Crêts 2010 (lysande, vit budgetbourgogne som borde levereras med skämskudde till den som inte tycker om, drick nu eller de närmaste två åren, håller dock betydligt längre), Leon Dormido 2008 (modern vingårds-Rioja som också är lätt att gilla, fångar både Riojas historia och samtid,Jimmy Pages Dragon Telecaster god nu men håller i en evighet för den som vill lagra). Du är nu övertygad. Och vill veta hur du enklast beställer lådan. 1. Du kan gå in på klubbens hemsida och bli medlem. Och få tre-fem erbjudanden per år. Inget köptvång eller annat skumt. Bara information. Och recept. Till dig. 2. Eller så sniker du via din husvinblogg och klickar in dig på Systembolagets hemsida och beställer på direkten här. Varunummer 473666. Pris 786 SEK för sex flaskor.  OBS! Lådan packas imorgon, måndag, varför du kanske imorgon, måndag, får till svar att lådan inte finns. Men lugn. Det gör den. Och den är klar för leverans på tisdag. Eller onsdag. Senast. Nu till det musikquiz ni alla väntat på: vilken gitarr spelar Jimmy Page det här berömda solot på? Förmodligen världens mest berömda och hörda elgitarrsolo så det känns som att vi borde ha koll på det. Svar i kommentatorsfältet vad det lider. Rätt märke ger en poäng. Undernamnet ger en poäng till. Och den som vet varifrån gitarren kom får en poäng till.

24 svar på ”Julklappslåda & musikquiz

  • Hm, nja, ingen dum gissning, men bilderna som illustrerar inlägget ger en viss vägledning och jag skulle gissa på någon av de tre gitarrerna som visas där… (Ibanez var vid den här tiden fortfarande betraktad som en ”kopia” och stod inte lika högt i kurs som den gör idag; detta förhindrar dock inte att Ibanez var en bra tillverkare redan då på 70-talet)

  • Tack, ett utmärkt svar – samma, för övrigt, som Hustrun drog till med. Återstår nu att se att om det är rätt. Avvaktar lite med det. I alla händelser kul att du även försöker med gitarrens ursprung.

 1. Men vaf … Såg inte den översta bilden på mobilen.
  Ja, det är helt klart en Gibson Les Paul Sunburst! Gissar alltså på den.
  Och jag tror att Bengt har rätt ifråga om ursprunget, men det kan jag ju inte knycka 🙂

  • Nu nämner du två olika gitarrer och jag utgår självvådligt från att du siktar på hans Gibson SG Double Neck. Svaret på om det är rätt får du senare idag. (Futurama Grazioson var en av hans allra första gitarrer och fanns inte med på LZ-tiden)

 2. Är det inte Gibson SG Double Neck? Vet däremot inte varifrån den kom. Vad spelar du själv på?

  • Noterat. Rätt svar kommer senare. Spelar själv på Fender Strata, Gibson Les Paul och Goudin ACS.

 3. Han fick en gitarr av Jeff Beck en Fender Telecaster -59 och den dammade han av när Stairway to heaven spelades in.

  • Se där – rätt svar innan tiden gick ut! Håller med både den som gissade på Les Paulen och SG:en, han har ju kört det här solot live flera gånger på de gitarrerna och de båda gitarrerna ligger närmast till hands, men på skivan är det Telecastern han kör med. En gitarr han fick av Jeff Beck, Fender ”Dragon” Telecaster. Han använde den en hel del i början av LZ, särskilt på första skivan, men sedan inte alls, med något undantag alltså. F ö spelade han inte in solot tillsammans med de övriga påläggen på Headley (och Stones mobila studio) utan på Basing Street, där han, enligt Mick Wall, stod lutad mot en högtalare, och alltså utan hörlurar, och satte solot. Har försökt höra Telecastern, men tycker det är svårt. Shit vad nördigt det här blev…
   PS Bilden vid sidan om inlägget visar den berömda Dragon Telecastern.

  • Haha, ja, och det är väl just det där att det är några av oss som tycker det är kul som gör oss till Samtidens största nördar och då inte sagt i helt positiv bemärkelse, men, måste vi väl ändå erkänna, nörddriften är starkare än självaste Överjaget så vem bryr sig… Undrar förresten vad han hade för strängar på Telecastern?

   • Jag har en bestämd uppfattning om att nördar av de flesta slag får världen att bli en aning roligare och varmare, tänk bara på frimärkssamlare kapsylsamlare tändsticksaskssamlare (många s), myntsamlare, burksamlare, boksamlare, skivsamlare och alla andra som bara samlar på kunskap om vissa ämnen det ena konstigare än det andra. Dags för en hyllning till Nördar av alla de slag. (I vart fall de flesta)

 4. Hm. Telecaster.
  Nåja, jag instämmer med den stora del av Mänskligheten som anser Att Leos planka (sedmera känd som just Telecaster) är både början och självaste zenith på utvecklingen av plankan, Paul Reed Smith må ursäkta.

  Men jag må vara skapt som en nors om introt inte är spelat på en acke. Och då följer ju: vilken acke då? Är en Martin en alltför vild gissning? Eg. tänker jag Ovation men de var väl inte ens påtänkta 1971? MEN efter lite googlande lär jag mig att t.o.m. Jimmy Page fanns med bland användarna.
  Alltså: jag gissar att introt spelas på en Ovation.

  F.ö. köpte jag själv en gammal Epiphone Emperor Joe Pass i går. Min enkla julklapp till mig själv. Jag kommer att bli himla glatt överraskad på julafton!

  Ja julklapp dvs, förutom hr Torstensons bok alltså. Naturligtvis. De köps givetvis av alla HR:are som inte vill förlora all trovärdighet! 😀

  • Ovation låter inte dumt, men enligt andra uppgifter kör han på två olika gitarrer som där den ena rakt av är akustisk och den andra har ett akustiskt sound: dels en Harmony Sovereign H1260, dels en Fender Electric XII. På sedvanlig Zep-vis är allt sedan lagt lager på lager. Vad tror du om det?

   F ö: Två finfina julklappar, av vilka Epiphonen väcker ha-begäret! Tröstar mig i jul med en Cry Baby, sedan Bergs Lars (Hansson på http://blogg.helahalsingland.se/smakbloggen/2013/12/06/goda-decembernyheter/ ) övertygat mig om att jag måste ha en sådan.

   Och, det du säger om HR:ens trovärdighet är så sant, så sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *