I tisdags publicerade min gamla parhäst Lars Berthilsson en krönika i tidningen han ägnar en stor del av sin vakna tid åt, SLA (Skaraborgs Läns Allehanda). Han gjorde sig dessutom omaket att skicka mig en PDF med krönikan, en krönika som snabbt tog mig till tiden då vi, Lars B och jag, var Västerhöjdskolans i Skövde självutnämnda komikerpar och oinbjudna men flitiga medarbetare i skoltidningen, Gavarit. Vad vi då bland annat ägnade oss åt framgår av krönikan, varuti ni – eventuellt, beroende på i vad för slags datorsmartfånpadda ni tittar (klicka upp bilden nedan och zooma kanske?) – kan läsa om Harriet Morrison och The Harriet Morrison Show. Oss med andra ord.
Månadsarkiv: januari 2014
Kurt Cobain Day: Wa.-vin & Nirvana
Den 20:e februari, är det “Kurt Cobain Day” och som vi alla tycker det är något att fira ser vi till att i tid beställa lite vin från Washington State, till exempel DLD och HFE som vi kan få från Systembolagets beställningssortiment, och så spelar vi idag precis som den 20:e februari massvis med Nirvana förstås: 1, 2, 3.
Torsdagstanke, MDLVX, Dire Straits & Gott Nytt Kinaår
Den som saknar ett rikt inre liv strävar alltid efter mer fysisk rikedom.
Vinets Dag har fått en logga!
Svenska Vinakademien, eller Vinakademien i Sverige som den rent formellt heter, har i samarbete med arkitekten Olle Rex tagit fram en logga för Vinets Dag. Från och med nu står det den som tjänar Vinet fritt att använda loggan. Förhoppningsvis får vi se den rikligt förekomma i januari 2015 och alldeles särskilt den 22:a januari 2015. Lite Walkabouts och St Vincent och David Byrne på det kanske?
Wa.musik för Seattle Seahawks
Mike Casey heter en förvirrad morgonvärd på den lokala så kallade rockstationen, öh?, ”The Mountain” i Denver. Med anledning av den stundande Super Bowl-matchen mellan Broncos och Seahawks har Casey fått för sig att inte spela Wa.musik den här veckan, det vill säga ingen Jimi Hendrix, inget Nirvana, inget Pearl Jam, och så vidare. Alldeles bortsett från att vinifierat tar ställning för Seahawks in denna amerikanska fotbollsfinal spelar vi i protest mot virrpannans Casey tillkortakommanden i livet en räcka Wa.musik och toppar med den nyligen bortgångne Pete Seeger, protestsångarnas protestsångare, som förvisso inte kom från Wa. men som var synnerligen bra på att skriva slagkraftiga protestvisor: Jimi Hendrix, Rosie Thomas, Nirvana, The Walkabouts, Alice in Chains, The Presidents of The United States, Pearl Jam. Pete Seeger-variant. Lite Wa.-vin till Seahawks ära. Pete Seeger-bonus.
Prix d’Amerique 2014, Maharajah, lipsillar & Maharajas
1. Varför gråter en så ansenlig del av travmänniskorna titt som tätt? Dagen efter Maharajahs makalösa seger i Prix d’Amerique sökte allt från Nyhetsmorgon till Aftonbladet svaret på den frågan. Svaret är nu enkelt: hästmänniskor älskar hästar och dessa tappra kämpars insatser så till den milda grad att deras ögon tåras bara de tänker på dem. Gör någon av de här hästarna en särdeles bra insats rinner tårarna i mer eller mindre rikliga mängder. Vinner en folkfavorit som Maharajah, hästen som alla som förstår det minsta om trav är störtförälskade i, världens tuffaste lopp i tuffast tänkbara konkurrens är det en bildsekvens som kommer få travnördar att gråta många decennier framöver, precis som många idag börjar hulka bara någon nämner Ourasi eller Victory Tilly. 2. Stefan Hultman, Maharajahs skickliga tränare som haft förstånd att minska hästens träning och matchvikt och därför haft honom i superform sedan, påstår er utsände i travdjungeln, våren 2013, älskar sina hästar så till den milda grad att han går runt och lipar mest dagligdags. Här i Frankrike kallas den storvuxne tränaren ”le colosse avec le coeur tendre”, ”kolossen med det mjuka hjärtat” eller kanske ”den blödiga kolossen”. 3. Den som inte rörs av Maharajahs seger behöver inte skämmas för det, men den kan inte heller räkna sig som travfreak eller sann hästälskare. 4. Coolaste hästen, som nog gjorde sitt sista PdA i år, är Ready Cash. Han har ett sådant löphuvud att ingen vågar värma honom före loppet. Istället får kusken, Franck Nivard, köra precis bakom tränaren, Thierry Duvaldestin, så att Ready Cash kan gå runt med mulen instucken i sin tränares armhåla. Allt för att han inte ska få för sig att dra iväg. Före starten i år fick kommentatorn, som vanligt, ropa på honom, ”Mr Ready Cash, starten går om tre minuter” och först då körde Nivard bort från stallarna till starten. Ready Cash har redan vunnit PdA två gånger och skulle kanske vunnit båda förra året och för fyra år sedan om han körts lite skickligare då. I år var han dock inte bäst. 5. Loppet kördes nu närmast som ett svenskt storlopp. Det bidrog till att skicklige Örjan Kihlströms taktik fungerade perfekt. Å andra sidan var Maharajah så stark i söndags att han skulle ha kunnat vinna från andra lägen också. Notera för övrigt hur Örjan kör över upploppet. Han visste att han hade segern bärgad långt före mållinjen. 6. I Frankrike älskar travfolket Stig H Johansson, Helen Johansson och Maharajah sedan länge. Nu kommer de även att ta Hultman och Kihlström till sina hjärtan. 7. Vi lyssnar på Maharajas med Systembolaget förre inköpare Jens Lindberg.
Tre syrah, en mullig chard & Reignwolf
Nytt år, nya tag med en syrah-provning från tre amerikanska länder: 1. Monteagrelo ”Syrah” från Walter Bressia och Argentina, varunr 74891, 151 sek. 2. Perez Cruz Limited Edition ”Syrah” från Perez Cruz och Chile, varunr 70271, 121 sek. 3. DLD från Hedges Family Estate och USA, varunr 71000, 201 sek. Behöver ni ett vitt alternativ för någon vilsekommen provare vars starkaste sida inte är syrah föreslår vi ett springsprångandes nytt vin från Girard, vars Old Vine Zinfandel (varunr 22337, 161 sek) vissa av er redan har koll på: Girard ”Chardonnay”, varunr 74963, 161 sek. Och till det några stycken Reignwolf som ”Are You Satisfied?” och ”Electric Love”, vilka får oss att upptäcka en dagens Steve Marriot och Jack White allt i ett.
Vinet & den eviga frågan: känslan & förnuftet & Laurie Anderson
Ett förnuftigt svar frågan på vad förnuft är, är inte lätt att få. Lättare då att få ett känslosamt svar på frågan. När det kommer till vin är det i stor utsträckning så att de på kort sikt förnuftigaste vinerna torde vara de billiga, massproducerade ”industrivinerna”, som tillverkas utan större hänsyn till vare sig det ena eller det andra med ett enda undantag: att vara så lönsamt som möjligt för ett litet antal aktörer i kedjan som tillverkar, distribuerar och säljer varan. Å andra sidan är det just de här vinerna som rör upp känslorna mest hos den som anlägger ett långsiktigt synsätt färgat av tankar om rättvisa, kvalitet och miljöhänsyn. Ett rimligt förhållningssätt till skräpvinet som handelsvara är att det nog kan vara en förnuftig produkt för ett fåtal individer med tillräckligt övertygande intjäningsargument för att de ska anse att de kan och bör agera som de gör. Eller så är de i avsaknad av empati. Så kan det också vara. Frågan kan knappast ställas direkt till de berörda personerna eftersom den som är i avsaknad av empati sällan är medveten om detta och även om hen är det är hen knappast beredd att låta sig framställas som en svinpäls.
Vad så med vinproduktionen, vad är förnuftigt och vad är känslomässigt rätt? Man kan möjligen här tala om viner gjorda med hjärnan och viner gjorda med hjärtat. Hjärnviner och hjärtviner. Kanske också hjärnsläppsviner, som i vissa avseenden är de mest förnuftiga (se ovan),men dessa, alltså de värsta avarterna och vissa av kändisvinerna och de på ett eller annat vis direkt ohälsosamma produkterna, hamnar lite vid sidan om vinets allfarväg. Ett hjärnvin är ett vin gjort av en tekniskt styrd och beräknande individ, som inte alls behöver vara en elak eller hänsynslös person, hen gör så gott den kan och är sin vinkällares trogna och strävsamma tjänare. Men något saknas: känslan. Hjärtvinet är gjort av en mer improviserande typ, som ändrar och fixar hela tiden under produktionens gång, från beskärningen till buteljeringen. Inget är förutbestämt i detalj och hen är alltid beredd att gå in och göra ändringar om känslan säger att det behövs och beslut om exempelvis vilka ekfat som ska användas just det året styrs av skördens resultat och vilka specifika karakteristika vinerna uppvisar. Frågar ni mig så finns det förvisso utmärkta viner som gjorts av teknikstyrda vinhjärnor, men inte ett enda riktigt stort vin. Däremot kan den typen av vinmakare ta över hjärtviner och göra dem, kopiera dem, nästan lika bra. De stora vinerna skapas av känslostyrda kreatörer, som inte sällan gör saker ad hoc, men, och det är viktigt, det sker alltid med viss eftertanke. Den som glömmer det där sista förnuftet är oförmögen att göra ett stort vin och gör tvärtom allt som oftast viner som får skräpvinerna att förefalla drickbara. Laurie Anderson.
Vinkontroll: Bandol till exempel & Jefferson Airplane
Såg att Systembolaget efterfrågar ett rött Bandol-vin framöver. Ett krav är att vinet ska ha lagrats minst 12 månader på ekfat. Eftersom reglerna, såvitt jag kan minnas, föreskriver minst 18 månader på ek bestämde jag mig för att snabbt kolla upp saken och… blev fast. Det är fascinerande att se hur uppstyrda många områden är av tvingande regler och en sådan här genomgång påminner om hur fel den har som talar svepande om ”att man kan manipulera hur man vill med traditionella viner”. Hm… För att du ska få din gård och ditt vin godkänt som AOP Bandol gäller, bland annat, följande och noterbart är att merparten av de här sakerna slogs fast redan 1941 då området blev AOC/AOP: Vindruvorna måste komma från orterna Bandol, Le Beausset (o s v), för rött vin är druvorna mourvèdre, grenache och cinsaut rekommenderade medan carignan och syrah får förekomma, minst 50 % av blenden måste vara mourvèdre, vingårdarna måste hålla en densitet på minst 5000 stockar/ha och avståndet mellan raderna får inte överstiga 2,50 m, stockarna ska beskäras med högst åtta knoppar per stock och beskärningen måste vara klar före 1:a maj, ingen del av vinodlingen får avkasta mer än 6500 kg/ha, är fler än 20 % av stockarna på ett fält döda ska fältet planteras om, det är förbjudet att tillföra odlingarna jord från någon annanstans, druvorna ska vara hela då de transporteras till vinifieringsanläggningen och de ska hålla minst 12 % potentiell alkohol, rödvin upp till 14 % får innehålla högst 3 g socker/l, vin över 14 % får innehålla 4 g/l, berikning (och mycket annat är uttalat) är förbjudet, musten får inte stiga till över 40 +, ekchips är förbjudna, producenten måste ha en tankkapacitet motsvarande två skördar, centrifuger (och många andra maskiner) är förbjudna, vinkällaren ska alltid vara ren och i ett bra skick (detta kan kontrolleras närsomhelst), rödvinet får inte säljas före den 1:a maj andra året efter skörden (m a o lanseras årgången 2012 i maj i år). Jefferson Airplane.
Vinets Dag idag! & Mano Negra
Ja så var det då dags: Vinets Dag! Som vi väntat, som vi suktat, som vi gått där med våra torra tungor släpande i marken och bara längtat och räknat ner dagarna och, så, plötsligt!, är det dags att dra korken ur flaskan och slå klackarna i taket. vinifierats tankar går framförallt till alla lagen – munskänkar, vinskribenter, sommelierer, systembolagspersonal & importörer – som ställer upp i historiens första SM i blindprovning: någon blir historisk idag. Mano Negra!