Premiär för Gräsänklingskocken: Svamprisotto

Efter framgångarna med Ägg & bacon hastar nu vinifierat vidare och lanserar sig som Gräsänklingens och Gräsänkans egen hjälpare i nöden: Gräsänklingskocken!

Att du är övergiven och inte begriper dig på NASA-inspirerade kokhällar och recept innebär inte att du behöver svälta i din ensamhet. Får du inte igång spisjäveln kan du alltid skaffa dig ett spritkök: bara häll i lite sprit eller annat brännbart ämne och tänd på. Lätt som en plätt, om kocken får säga så. Nog av. Låt oss komma vidare. För att tillreda en smaklig måltid med svamprisotto, gör så här:

1. Inhandla en påse Uncle Ben’s risotto på tre ostar och en Uncle Ben’s ris med parisersvampar (champignons de Paris).bild 2. Se till att ha hemmakockens hjälpare i nöden, Malaga eller Madeira, hemma. 3. Åk hem. 4. Förbered dig. 5. Läs på påsarna eller lita på Gräsänklingskocken.bild 6. Ställ en stekpanna på spritköket/kokplattan. 7. Starta plattan och ratta in den på hög värme. 8. Häll upp svamppåsen i pannan, tillsätt 10 ml vatten.bild 8. OBS! den här påsen luktar illa, som härsken hundmat, tillsätt därför Malaga till dess det luktar gott igen.bild 9. Vänta tills det bubblar och fräser. 10. Slå på risottopåsen.bild 11. Tillsätt 100 ml vatten. 12. Låt fräsa och bubbla några minuter. 13A. Hyvla ner lite parmesan.bild 13B. Skvätt på lite av Hundvaktens kvarglömda fulparmesan alternativt annan fulparmesan.bild14. OBS! mycket viktigt, när riset sitter fast i botten på stekpannan, avbryt genast genom att ta pannan från plattan. 15. Skyffla på en tallrik upp vad du anser är en lagom mängd av den delen av rätten som inte sitter sitter fast i pannan. 16. Garnera med en tomat eller gurka.bild 17. Klart att servera!

Bonustips: lite musik medan du tillreder maten är något Gräsänklingskocken uppmuntrar. Har du tillgång till en TV i köket kan du dessutom köra lite karaoke medan du pysslar. Cat Food.

7 svar på ”Premiär för Gräsänklingskocken: Svamprisotto

 1. Jo du. Jäkla tur att du har bättre koll på vinmakeri än på matlagning. Saknade för övrigt ett tips på passande vin till ovanstående ”maträtt”

  • Faktum är att jag blev inspirerad av Andreas på Terrific Wines som skrev om svamprisotto och vin häromdagen och tänkte att jag väl kunde göra en egen risotto för till exempel rosévinet Les Lauzeraies Tavel, men när jag smakade på Gräsänklings-risotton insåg jag att en öl från Lidl gick passade bättre.

 2. Är inte den här ”förenklade” matreklamen (tillverkningen) kontraproduktiv till de viner du ”makar” eller gör reklam för (kvalitet). ”Påskonstruktioner” ”andas” ”skit” som taskiga (onödiga) E:ämnen, GMO, konstgjorda tillsatser (typ ”smakförstärkare” m.m.) och är mindre bra för natur och människa. Har pysslat med att göra olika risotto sista veckan och resultaten blir bara bättre och bättre – liksom vinerna till (ofta vitt faktiskt). Kom igen!!

  • Mitt tips är att Uncle Ben förr eller senare kommer betala mig alternativt skicka ett par torpeder för att få mig att inte skriva om eller visa företagets undermåliga produkter på det här viset. F ö stämmer din jämförelse av den här typen av påsmat och påsviner, och det är väl så att om man inte dricker vattnig öl till risotton i inlägget torde ett vedervärdigt boxvin vara att rekommendera.

 3. ja, iaf jag blev lite tvekande till att prova receptet. Som annars verkar så inbjudande.

  Det är punkten 10 som ställer till det: ”Slå på risottopåsen.”
  Spisen har jag redan slagit på. Men varför skall man slå på påsen? Och hur skall man slå? Med knuten hand? Hårt och brutalt? Hur många slag förväntas man slå? Vad gör man om påsen spricker?

  Jag får nog avvakta vidare instruktioner innan jag vågar mig på en provlagning.

  Misstänker också att Uncle Ben egentligen är en pseudonym för en viss kvinnlig kock-guru söder om Pyreneerna.

  • Det är precis på grund av sådant här som jag, med vissa bekräftande undantag samt kändiskocksambitioner då det verkar vara både lönsamt i sig och ett bra sätt att avsätta vin och även mindre lyckade sådana på marknaden, gett upp mina försök i köket! Det är hopplöst!

   Och absolut! Vad menas? Slå på påsen?! Vad ska det tjäna till? Ledsen, jag kan inte hjälpa dig här.

   PS Håller för övrigt med dig, precis som med Tomten är det något lurt med hen Uncle Ben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *