Châteauneuf-du-Pape & flankstek

Okej, det ska med en gång erkännas: har ingen aning om vad flankstek är. Har i det längsta trott att folk säger plankstek. Dock har vanligtvis pålitliga källor försäkrat mig om att det verkligen finns något som heter flankstek och att det ska finnas att köpa i mer eller mindre vanliga matvaruaffärer. Under förutsättning att det stämmer och under förutsättning att vidhängda recept är autentiskt och väl fungerande säger ryktet att flankstek med sparrissalsa och krossad potatis är ett utmärkt ackompanjemang till en klassisk châteauneuf-du-pape och det tror jag det för alla grenache-dominerade viner som inte blivit alltför uppblåsta går till det mesta och är fantastiska allroundmatviner. Nåväl, allt talar för att flankstek existerar och att nedanstående recept är sanslöst gott. Helt säkert är att i Sverige nya Domaine de Nalys, nr 71813, 249 sek (beställningsvara), är en klassisk châteauneuf-du-pape, vilket innebär sjungande grenache-toner istället för 15,5 % och överdådig frukt som tråkar ut en på nolltid och går till inget. Således är detta ett slag för klassisk châteauneuf av bästa sort, och, föralldel, för den mystiska flanksteken. Recept på grillad flankstek med sparrissalsa och krossad potatis (4 port):bild

Flankstek
700 g flankstek (obs använd naturell inte förkryddade varianter)
salt och peppar
1. Tänd grillen
2. Putsa bort eventuella senor och hinnor från flanksteken.
3. Salta och peppra efter smak
Grilla 2-3 minuter på varje sida och låt vila en kort stund innan köttet skärs upp i smala strimlor

Sparrissalsa
1 avokado
50 gr sockerärtor
½ knippe sparris (gärna så späd som möjligt)
1 rödlök
½ gurka
2 msk citronsaft
1½ msk olivolja
1. Salt och svartpeppar
2. Dela, kärna och gröp ur avokadon
3. Finhacka alla grönsaker
4. Blanda med citronsaft och olivolja
5. Smaka av med salt och peppar.

Krossad potatis
16 små färskpotatisar alt små delikatesspotatisar
2 vitlöksklyftor
Timjan
Rosmarin
1 tsk dijonsenap
Saft från ½ citron
0,5 dl olivolja
2 msk finriven parmesan
Havsalt och svartpeppar från kvarn

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Sjud potatisen i en kastrull med välsaltat vatten tills de mjuknat (15-20 min)
3. Dra av timjansblad och finhacka rosmarin så det blir ca 1 msk av varje
4. Finhacka vitlök och blanda med örter, citronsaft och olivolja.
5. Lägg de kokta potatisarna i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och skaka om.
6. Tryck lätt på toppen av potatisarna tills de spricker
7. Fördela kryddblandningen i sprickorna och krydda med salt och peppar
8. Rosta potatisen i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och strö parmesanen över potatisarna och sätt tillbaka in i ugnen. Låt gå ytterligare 10-15 min tills osten smällt och potatisarna är gyllene och knapriga

PS Någon kanske invänder att man inte tänder grillen i oktober. Säg något mer jag inte har en aning om och inte vill veta något om. Vill minnas att vi som barn grillade korv i ugnen och i värsta fall går det väl att steka eller koka den där flanksteken. Eller halstra eller pochera kanske. Inget är omöjligt.

Musik!

6 svar på ”Châteauneuf-du-Pape & flankstek

 1. Men Lars! Har du aldrig varit i Argentina och ätit Asado och druckit vin? Där är dom experter på flankstek, njurtapp och andra delar, som för oss vanliga västgötar är nyheter i köttdisken och som dom förvandlar till det godaste kött man ätit. Finns även i Hötorgshallarna hos ”Lantinamerikanska Livsmedel” om man inte vill åka så långt 🙂
  Btw så fick jag hem 6 fl El Rey igår som var helt ok till en lite ostbit.

  • Med tanke på mina många sejourer i Argentina och allt det kött jag frossat i där är det uteslutet att jag inte skulle ha ätit flankstek där om det nu är så vanligt som du säger, dock vill jag till mitt försvar framföra att ingen, och det svär jag på, krog i Argentina serverat ”flankstek” – men de listiga argentinarna kan alltid ha bakat in flanksteken som en del i en helhets-asado eller kallat det något annat, något på spanska kanske för man kan ju inte lita på någon nuförtiden.

   Tack för tips på var man kan hitta denna nymodighet!

   Kul du köpt lite El Rey och tycker det håller måttet! Ja, inget märkvärdigt vin men bra i sin klass. Kan faktiskt vara ett lite billigare och enklare alternativ till Domaine de Nalys till flanksteken.

 2. Kokt flankstek blir säkert jättegott, prova det nästa gång hustrun är bortrest, så kan du rapportera resultatet i detta media
  Själv fördrar jag nog att starta upp grillen trots årstiden.

  • Någon har nu lärt mig att flankstek är samma sak som bavette och det känner jag igen från matsedlarna här i Frankrike så visst, det är inte alls otänkbart att jag köper lite bavette och kokar det och serverar med dillsås, hur man nu gör det, dill och något mer, ja, vi får se, eventuellt blir det bara kokt bavette med pasta eller så. Återkommer eventuellt.

 3. Lars, jag har sagt det på annat ställe: du är ett ”universal-geni”, med koll på ALLT. Vin, böcker, restauranger, musik (nåja, med reservation för ”klassiskt”).
  Dvs allt utom matlagning. Att du här skryter om dina tillrättakommanden tror jag beror på att du trots allt vill visa dig lätt mänsklig…
  (Mejlat i sann vänskap…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *