Vintips: vin av mig!

För några år sedan satte jag ihop El Rey Old Vine Garnacha (nr 2260, 79 sek) för den svenska marknaden. Vinet finns fortsatt till försäljning i Systembolagets beställningssortiment. Åren som gått har bara gjort gott och vinet är nu mer öppet än då det lanserades. Frågar ni mig så är det ett perfekt vin att alltid ha hemma – fungerar med allt från trendig och grillad vitkål via tacos till grillad korv.img_3913

I dagarna har Château de Brescou 2012 (nr 71705, 129 sek) släppts i beställningssortimentet. Det här är ett vin som ägaren till Domaine de Brescou och jag varsamt matchat fram – från plantering till färdigt vin. Riktigt färdiga med det är vi inte ännu, men redan 12:an ger en liten fingervisning om vart vi är på väg. Druvmix baserad på grenache, som framförallt kompletterats med syrah och carignan, men här ingår också lite mourvèdre och counnoise.img_2105

Resultatet är ett vin som alla dagar i veckan skriker grenache och som uppvisar ett, om jag får säga det själv, väl avvägt tryck trots sin inte fullt fylliga uppenbarelse. Det där sista har vi arbetat och arbetar mycket med avseende det här vinet: att få det fullödigt utan att dumextrahera, överdriva alkoholen eller skörda onödigt sent. Eller om man så vill: hålla det grenache-färgat och medelfylligt samtidigt som smakskjutsen ska vara åkbar.Dom de Brescou skyltFörtjänar att nämnas i sammanhanget att det så småningom kommer ett vitt syskon, baserat på grenache blanc, framförallt kompletterad med roussanne och marsanne och mindre andelar bourbolenc och clairette. Som övriga viner från Domaine de Brescou är Château de Brescou Terra Vitis-odlat och lågsvavlat.

Hög tid för Chopin!

5 svar på ”Vintips: vin av mig!

  1. Har beställt en låda Château de Brescou! Om man mot förmodan får för sig att spara några flaskor, låter det sig göras? Hur länge?

    • 12, sin säljs i Sverige, är blott den andra årgången vi buteljerat och precis som 11 har den blivit bättre för varje år så här långt. Min gissning är att den fortsätter utvecklas positivt minst tre år till och att den därefter håller ganska länge även om den inte längre s a s går pt rätt håll, så, ja, du kan med fördel lagra den några år – å andra sidan: den är mumsig redan nu…

  2. Mumsigt var ordet sa Bill… Tror nog inte det där med lagring blir en fråga, men man vet ju aldrig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *