Litteraturtips inför Julen

För fem år sedan utkom ”Vinprovning – så upplever du vinets alla möjligheter” och för ganska precis lika länge sedan utsågs den av Svenska Måltidsakademien till ”Årets bästa dryckesbok”. Motiveringen löd ”Med denna rejäla, respektlösa och i sanning grundläggande handledning från en av våra mest kända vinmakare, nås vinkunskap lika enkelt som man lär sig cykla.” Visst låter bra? Det bästa av allt är att boken fortsatt finns att köpa, till exempel genom att klicka på länken här (och då till ett fantastiskt pris). Föredrar du att köpa den i din lokala boklåda är det förstås väl så fint – då gör du en kultur- och regionalpolitisk insats samtidigt. För den som vill vara obstinat finns den även att tillgå via andra kanaler som den här.VinprovningSjälvklart måste vi också slå ett slag för nyutkomna romanen Kronos väv. Idel lovord så här långt och du ska så klart ta reda på varför det är så. En bok både att önska till sig själv och ge bort till andra. I din lokala boklåda eller via nätet.img_2291Julsång. Sofia Källgren. Juleljus.

 

4 svar på ”Litteraturtips inför Julen

 1. Låt mig komma med ett vintips istället.
  Har jag inte skrivit det innan så är Bembibre ett riktigt gott vin. Köpte precis hem två flaskor igen men det blir att köpa hem fler.

  Förmodar att den går bra att lagra.

  Vi har kontakt med en fåruppfödare så frysen är konstant fylld med lammkött. Det här vinet passar utmärkt till en inälvsgryta, tycker jag.

  Överlag anser jag att Mencia är en mycket underskattad druva, eller rättare sagt en bortglömd sådan. Vad beror det på?

  Ha det bra
  Marcus

  • Kul du hittat fram till Mencia och Bembibre – spännande druva och mycket bra vin, och som du själv skriver går det utmärkt att lagra.

   Kan tänka mig att ett viktigt skäl till att Mencia är så pass bortglömd/underskattad är att den är en av de där sorterna som kommit lite på undantag och fått nöja sig med att vara en lokal storhet. Nu när området Bierzo blivit på modet har också Mencia fått mer uppmärksamhet.

   Samtidigt är det många som inte gillar Mencia, ungefär som många har svårt för Syrah. Och ja, smaken är som baken. Desto bättre att du hittat fram till Mencia och upptäckt dess storhet!

   PS Du har koll på att Dominio de Tares, som gör Bembibre,också gör två utmärkta ”småsyskon”, Cepa Viejas och Baltos?

   • Usch, nu låter jag smådryg men det är inte min mening. Om n DdT gör flera viner som alla är 100%-iga Mencia, bör jag då inte hålla mig till det dyraste för att få leverantörens bästa vin?

    Vi har för tillfället också snöat in på Tannat och då gärna Prima Donna från Uruguay. Däremot inhandlar jag mer än gärna från TW men ni har inget Tannat-vin.

    Är det något på gång (gärna då från Sydamerika)?

    Ni bör också införskaffa ett Grüner-vin!

    Anledningen till att jag mest inhandlar från TW är den eminenta servicen med svar på alla dumma frågor samt givetvis goda viner som oftast är stilrena. Det gillar jag:)

    • Haha, nja, de bästa frågorna är nog de ”dumma”…

     Visst är Bembibre bäst, ville bara tala om att det finns fler bra Mencia-viner från DdT.

     TW skulle nog gärna ha både Tannat och Grüner, men det är inte alltid aå lätt att hitta bra producenter som inte redan är uppvaktade – noterar dock önskemålet och lovar föra det vidare.

     Trevlig Tredje Advent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *