Sitevi: Julafton i november

Den gigantiska mässan Sitevi i Montpellier är Julafton för oss vinbönder. Den arrangeras vartannat år i slutet av månaden november och drar besökare från om inte hela världen så i vart fall nära på. Vid sidan om vinbönder ses här också trädgårdsmästare, traktorförare, månskensbönder, alkoholfabrikörer, tryffeljägare, skogsvaktare, trädgårdsarkitekter, olivodlare och sådana som bara är där för att de tycker det är livet på en pinne att i största allmänhet storögt strosa runt med ett förväntansfullt leende på läpparna och näsborrarna vibrerande av upphetsning och nyfikenhet. Här finns allt från små märlor via pumpar och innovationer till fasansfullt gigantiska fantasifoster som visar sig vara fullt fungerande traktorer vid en närmare besiktning.

Finns det då något skäl för vinamatören att åka hit? Om vi med ”vinamatör” likt latinaren menar en förtappad vinälskare beredd att gå genom rök och eld för sitt livselixir så är svaret ett rungande ja.

Här ges utmärkta tillfällen att lära sig det där lilla extra som de andra i vinklubben inte kan och det där som man, då man på en middag hamnat intill en av sig själv och dumhet uppblåst individ, kan slå till med när bordssällskapet minst av allt anar det.

Här hittar vi de senaste innovationerna avseende allt som har med vinframställningen att göra: tankar, fat, plogar, jäst, slangar, ekologiska växtskyddsmedel, kopplingar, glasbuteljer, mätinstrument, stöttor och ståltråd, korkar, de senaste klonerna av chardonnay, sekatörer, krympor, filter, rengöringsmedel för vinkällaren, tappningsmaskiner och tvåtusen andra saker.

Många av de genialiska uppfinnarna till de mest genialiska uppfinningarna finns på plats, alltså de här som funderat och funderat och sedan gjort en äggformad betongtank när alla andra skrek efter rostfria cisterner eller en tank som sköter rundpumpningen per automatik eller en skördemaskin med inbyggd avstjälkare och gallringsbord.

Runt 1000 utställare och cirka 50 000 besökare (av vilka en fjärdedel kommer från andra länder än Frankrike – totalt finns 61 länder representerade på mässan i form av utställare eller besökare) har inte fel och du kan bli en av dem som har rätt.

Musik!

Mer musik!

Ändå mer musik!

Och ja, musik.

Som sagt, musik

Sist men inte minst: musik.

12 svar på ”Sitevi: Julafton i november

 1. Du, jag skulle precis beställa hem några flaskor Abraxas men fick beskedet att den är slut. Vet du när den behagar komma till våra breddgrader?

  Hörs
  Marcus

  • Hej Marcus (och Lars)
   Dessvärre inga planer i dagsläget på att ta hem detta fantastiska vin till Sverige igen men vi lovar att återkomma om/när det blir ändring i den frågan.
   Med vänlig hälsning,
   Terrific

     • Svårt att hitta alternativ till upp-hottad edelswicker från Sonoma men får nog säga att 79879 Krug’scher Hof Keltic Terre Weissburgunder från skickliga Marie Menger-Krug är ett fullgott alternativ.

     • Lite nyfiket, vad är det som gör att man oftast väljer att inte fortsätta med ett vin.
      -Vinet säljer dåligt
      -Dålig vinstmarginal
      -Dålig kontakt med vintillverkaren
      -Vinet passar inte i importörens sortiment

      Först Lemelson och nu Abraxas, för mig bra viner som ändå inte längre finns i Sverige.

 2. Hej Marcus,

  det främsta och vanligaste skälet är nog att vinet inte säljer (sedan kan det säkert ibland bero på att importörens marginal blir för liten t ex i samband med en drastisk valutakursförändring eller liknande, eller att en producent säljs varmed den också byter importör till den nye ägarens, eller kanske att importören säljs och tvingas ändra i sin portfölj). I de båda fallen du nämner, Lemelson och Abraxas, var det dessvärre så att de här utmärkta vinerna inte hittade ut till de svenska konsumenterna och därför helt enkelt sålde för dåligt. I likhet med dig saknar jag Lemelson – väldigt snygga viner.

 3. Hmmm, ibland blir jag orolig. Igår när jag var på SB och hämtade hem en flaska Petit & Bejan noterade jag hur många det är som handlar lådviner. I klar majoritet. Sen säger ni att Abraxas o Lemelson inte sålde bra, då blir man orolig.

  Champagnen dricker vi nog till helgen. Skall bli spännande

  • Är helt enig med dig – det är trist att se hur obetänksamt alltför många handlar och dricker.

   Hoppas du kommer gilla champagnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *