Korkskadads resa mot vinägerland

Det började med en nedslående korkskada som mycket väl hade kunnat serveras intet ont anandes gäster, men som Hustrun av missledd välvilja och gästfrihet styrde undan från bordet och ut till terrassen, där flaskan så blev kvar i öppnat skick fram till idag, sex månader senare. Trogna HR:are har med jämna mellanrum kunnat följa utvecklingen (klicka på de understrukna orden ovan för mer info) av det förödda vinet, och den som varit med ett tag vet att vinägern satte sina sura tänder i vinet redan för flera månader senare.

Sedan dess är det inte bara vinägerbakterierna som angripit den oskyldiga flaskan som låt vara korkskadad men likväl okorkad fått stå öppen i ett hörn på terrassen, mottaglig för all världens ondska, vilken visat sig i form av allehanda flygfän som nattfjärilar, myggor och till oigenkännlighet, av alkoholskador får man förmoda, förställda naturfenomen i den provencalska natten och dagen.

Nåväl, hur är nu detta från början korkskadade vin, som efter en tid slutade lukta kork, men snart sakta men säkert antog ett drag av vinäger? Jotack, det är äckligt. Oerhört äckligt. Luktar vinäger på långt håll. Ser förskräckligt ut (bildbevis).

Faktum är att det smakade så jävligt – som en inbillad bild av hur koncentrerad salpetersyra spetsad med svavelsyra måste smaka – att testet måste upphöra med omedelbar verkan. Lång eftermsmak är en kraftig underdrift. Kommer ta dagar att bli av med det här testet ur munnen. Till att börja med ska tungan och läpparnas normala yta återhämta sig från de brännskador – finns inget bättre namn – som testet åsamkat er utsände i de suraste av de sura vinernas av låga pH-värden och livsfarligt aggressiva syror förödda värld. Behöver vi tillägga att nu åker skiten ut?

Musik för en vinvetenskapens ensamme riddare! Musik för en förödd och fördömd flaska!

8 svar på ”Korkskadads resa mot vinägerland

 1. – Jag hoppas verkligen att du undgår irreversibla framtida men till följd av denna minst sagt ohemula dégustation!
  Joyeux Nōel et Bonne Année!

 2. Nu när du känner hemligheten med kombinationen syre och ättiksyrebakterien så kan du göra en utsökt rödvinsvinäger av vinslattarna. Perfekt som spets när du gör rödvinssås till högrevssteken som du optimerar med sous vide maskinen vid 59 C och 3 h.
  God Jul

  • Njaee, den här vinägern lämpade sig bäst för att bumsa en bil eller något annat som behöver omlackeras eller så. Annars låter det gott med högrevsstek.

   God Jul!

 3. Läste häromdagen bubbelrekommendationer på en vin-sajt. ”Tyckaren” skrev att Clotilde Davennes crémant var bra, bara man vädrade ur svavlet! Kan det vara så att denna ”tyckare” kanske blandar ihop stick från CO2 och stick från SO2 när den bedömer jäsande vin och mousserande?

 4. Jag var på SB igår och hämtade hem två flaskor vin.

  1-På er inrådan köpte jag en flaska Weissburgunder av Menger-Krug, som ett alternativ istället för Abraxas. Den amerikanska varianten var enastående men det tyska vinet kommer inhandlas fler gånger, även om jag aldrig kommer att glömma när jag drack Abraxas för första gången. Oslagbart!

  Samma tillverkare gör även ett vin där man blandar weissburgunder och riesling. Det är väl ändå inte så vanligt att riesling blandas?! Vad har du att säga om det vinet förutom att det är oerhört vackert etiketterad.

  2-Den andra flaskan var Rings nya PN. Jämfört med den gamla varianten är den nya 50 kr billigare. Beror det enbart att lagringen har skett på använda ekfat?
  Har inte ännu druckit denna men den gamla Rings var mycket god. Roligt att ha lite röda viner hemma från Tyskland och Österrike, som oftast förknippas med vita dylika.

  Är inte insekter det nya svarta i matvärlden, eller gäller det inte dem som är vinmarinerade?

  • Kul du gillar Keltic Terre! Egentligen är allt Marie Menger-Krug gör bra – hon är en av de där vinmakarna som har ”det”. Bortsett från hennes arbete i vinkällaren sköter hon vingårdarna föredömligt (att vinerna är ekologiskt certifierade är en kraftig underdrift).

   Hennes något ovanliga blend av weissburgunder och riesling, Marie, är ett synnerligen lättillgängligt vin som fungerar till räkor och till prat. Inte lika ”vuxet” som Keltic Terre men lika välgjort. Marie heter det för att det är ett vin som Marie gjort precis så som hon alltid velat göra ett vin: lekfullt. Etiketten är ett utsnitt ur en tavla som Marie fick av sina morföräldrar när hon föddes.

   Den Spätburgunder som nu släppts från Rings är deras ”entry level”. Prisskillnaden brukar bero på att det är yngre stockar, som inte används för toppvinet, och, som du konstaterar, använda fat (som ibland slår igenom i sådana här viner, men inte alls här).

   Vad gäller röda viner från Tyskland och Österrike så har det utbudet fullkomligen exploderat de senaste åren. Dels i volym, dels i kvalitet (för bara tio-femton år sedan såg det annorlunda, då var mycket sönderextraherat och/eller sönderekat).

   Haha, jo, du har rätt om insekterna. Får kanske tänka om där. Klart vi ska ha insektsvin i framtiden. Nytta med nöja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *