Kastrullering

I sitt senaste vinbrev ( www.artbergomvin.nu) skriver Hans Artberg att syftet med den av mig påhittade proceduren ”kastrullering” är att snabbmogna vinet. Även om det vid något olyckligt tillfälle kan ha framstått som att så skulle vara fallet så är så inte fallet. Kastrulleringen är en brutalluftning, inte olik den vi vinmakare understundom företar oss i vinkällaren under arbetets gång, med syfte att syresätta ett mer eller mindre reduktivt vin och därmed få lite bättre fart på frukten, lufta bort svavelväten, i de fall sådana stör doften, eller lufta bort/binda en del av det fria svavlet i översvavlade viner – allt, i bästa fall, med resultatet att viner sjunger lite renare.Noterbart är att såvida inte den som provar är smått överdjävlig på sitt värv och vet vad den gör, ska en kastrullering föregås av ett ”treglas-test”. Detta går till så att testaren 1 ställer fram tre likadana, nyss sköljda och därmed förhoppningsvis luktfria glas 2 häller upp en skvätt av vinet i två av dessa 3 skickar vinet i det ena av de två fyllda glasen fram och tillbaka ett par gånger till det tomma glaset 4 avvaktar några minuter 5 om möjligt ber någon flytta om glasen 6 provar (helst blint). Om det brutalluftade glaset avgår med ”segern” ska vinet brutalluftas. Visar sig det oluftade vinet vara bäst, brutalluftar endast den som är mer eller mindre kokobäng. Kan provaren inte känna någon större skillnad finns det inget skäl att brutallufta, annat än om hen vill göra sig märkvärdig inför en häpen hop vinklantar som inte förstår bättre än att ta skeendet på djupaste allvar.

Musik.

 

4 svar på ”Kastrullering

    • Frågan är så relativ att det är svårt att kommentera. Rent generellt är luftning onödigt och är vinet utvecklat och/eller välmående (för att inte tala om väl moget) kan en luftning, särskilt en brutalluftning, definitivt vara kontraproduktiv. I de fall som omnämns i inlägget är luftning, inte minst en brutalluftning, bra.

  1. Kokobäng är ett fantastiskt uttryck som användes i Västergötland när jag var barn (vilket är ett bra tag sedan)
    Gott att detta ord kan återkomma i det Svenska språket

    • Det är så skönt att veta att de som följer vinifierat i stort sett bara är sådana som borde sitta i Svenska Akademien, och det är därför det går så bra att använda sig av esoteriska uttryck och himmelska ord som går mittfåran förbi. Uppskattar din kärlek till detta fantastiska ord, som kanske mer än något annat tydliggör att någon är fullständigt dum i hôvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *