Spola kröken: Drick en liter vin om dagen

I dagarna påminner AAWE (American Association of Wine Economics) om en fransk Spola kröken-kampanj från 1954. Texten uppmanar medborgarna till att inte dricka mer än en liter vin om dagen. Då, 1954, hinkade fransoserna en bit över 140 liter vin/person och år (numer är den siffran nere i 40 liter/person och år).Annat var det under första världskriget. Då kampanjade myndigheterna för att fransmännen, och särskilt soldaterna, skulle dricka mer vin. Citerar vinfierat från den 19 december 2014:

Comique troupier vare en särskild sorts komiker som dök upp under 1800-talets andra hälft i Frankrike. De uppträdde i militäruniform och framförde monologer och sånger av komisk art. Till de ännu idag kända artister som börjat sin bana som comique troupier hör Fernandel och Maurice Chevalier. Nils Poppes soldaten Bom är väl en svensk avläggare i genren.

Under första världskriget, La Grande Guerre, gjorde sig Charles-Joseph Pasquier, eller Bach som var hans a.k.a., sig ett namn som comique troupier. Han var verksam ända in på 1950-talet och hann medverka i filmer och skriva ett flertal sånger, monologer med mera åt både sig själv och andra. Under första världskriget var ett av hans mest populära nummer ”Vive le pinard”. Sången handlar om vinets välgörande kraft och blev populär bland de arma satar som förväntades konstant lida och springa mot döden närhelst en överordnad skrek åt dem att göra det.

 … Le pinard, c’est de la vinasse

Ça réchauffe par oùsque ça passe

Vas-y Bidasse, remplir mon quart

Vive le pinard, vive le pinard

 I senaste numret av La Revue du Vin de France omnämner Sorbonne-professorn Jean-Robert Pitte (tur han inte är svensk) Bach och just den här sången och sätter in den i ett historiskt sammanhang. Fram till kriget drack nordfransoserna framförallt öl, cider och vatten. Efter kriget vin. Ett skäl till detta var att soldaterna dagligen fick en kvarting vin från det kriget startade. Undan för undan ökade ransonen för att 1918 vara 75 cl per dag. Till detta kom extra ransoner för att ingjuta mod före attacker och dylikt. Ett annat skäl var att vin kom att bli en symbol för nationell enighet och seger. Möjligen bidrog också att vinsjöarna i Languedoc och Algeriet, som då var ett franskt departement, ökade i storlek allteftersom vingårdarna återplanterades efter vinlusen och gödning blev allt vanligare och mer omfattande.

Vinet var en av få ljusglimtar i krigets mörker och de käcka sångerna i stil med ”Vive le pinard” blev populära. ”Pinard” är för övrigt slang för ett enkelt, rent av mediokert eller uselt vin. Ordet uppstod i de franska kasernerna, där ”ard” ofta lades till ett ord och bildade ett nytt, exempelvis ”vieillard” (gamling) från ”vieille”. I det här fallet tros basen för det nya ordet ha varit ”pinot” eller möjligen ”pineau”. Pinard är ett vanligt utryck ännu idag.

Vid krigets slut låg vinkonsumtionen i Frankrike på 150 liter per person och år (tre gånger dagens nivå) och ”L’Academie de Médécine” rekommenderade att vinkonsumtionen inte borde överstiga 50 – 75 cl… per måltid. Charles-Joseph Pasquier a.k.a. Bach.

2 svar på ”Spola kröken: Drick en liter vin om dagen

  1. Då har lagen ”Loi Evin” lyckats med att få ner vinkonsumtionen i Frankrike. Förbjuder den inte alkoholreklam som förhärligar drickandet? Såg någon astronomisk siffra i Euro på hur mycket hälsomyndigheten fått för att mer eller mindre motarbeta den franska vinindustrin men jag tror Macron har fått ordning på detta?

    • Tror nedgången började redan på 50-talet, i samband med kampanjer som den i posten, och den var i full gång redan föré Loi Evin, t ex hälsovågen på 80-talet hade stor betydelse och under de drygt 30 år jag bott här har vin(och sprit)konsumtionen gått ner stadigt (minns att förre ägaren på Rabiega, när jag kom ner 1988, beklagade sig över att folk inte drack som förr längre, ”nu delar de en flaska vin till lunch Och ibland dricker de vatten!!!” utbrast han högröd i ansiktet…) Produktionen av de värsta skräpvinerna/pinarde var på väg ut redan före Loi Evin… Så frågan är vilken impact Loi Evin faktiskt haft på vinkonsumtionen. Men visst är det solklart att den inte fått den att öka… Och jo, mga byråkrater och fanatiker har hårdragit lagen vilket lett till vissa hårresande insatser som mest är slag i luften men väl så knöliga att hantera för producenterna, särskilt de små utan större resurser. Och jo, Macron har, som sig bör och inte alls i Loi Evins anda, sagt att han gillar vin och att vi alla uppmanas tillbedja det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *