Sorted provar björksavspetnat

Sorted Food Club med nära 2,5 miljoner prenumeranter på youtube har provat petnaten Sav1785, som jag varit med och utvecklat åt Sav Winery i Östersund. Lite kul i sammanhanget är inte bara att det är en tämligen unik, om inte rent av unik, petnat på bas av björksav, utan också att vinet görs enligt en nyutvecklad bubbelmetod vi kallar ”méthode suédoise”. Enkelt uttryckt är det sistnämnda en mix av ”méthode traditionelle” och ”méthode rurale”. Finns på bolaget: Sav 1785, nr 77440, 119kr. Friskt och med en påtagligt känsla av natur. Ekologiskt certifierat och till skillnad från druvor garanterat obesprutat. Drick som aperitif eller mixa i en kir royal eller en aperol spritz. Här är länken till Sorted Foods provning (inslaget kommer 4.30 in i klippet).

Musik!

3 svar på ”Sorted provar björksavspetnat

    • Tillgången på sav är säkrad för stora volymer och produktionsapparaten går lätt att bygga ut om/när efterfrågan växer. Utmaningen är att det tar tid att göra vinet, som ska jäsa på flaskan… Men i teorin kan man producera en miljoner liter (självklart är produktionen betydligt mindre i dagsläget…).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *