Vårvinter: Girard Old Vine Zinfandel & onepiece

Okej då, våren var kanske inte här riktigt än, eller så kom den bara av sig. Å andra sidan lär den snart vara tillbaka igen och då, om inte förr, är det dags att gå man ur huse och köpa på sig rikliga mängder rosévin. Man kan också, som den allsvenska premiären, trotsa vädrets makter och påstå att det är vår trots att snön yr. Eller så kan man begå en statskupp. Eller så kan man ta på sig sin onepiece och se ut som det är vår. För övrigt kan man dels konstatera att Timrå verkar fixa kvalserien, lätt, dels att den hotade och omskrivne ”mannen i onepiece” är Timråprofilen Martin Andersson, 41. Men vad gör man om man ger upp inför vårvintern? Tja, man kan gå loss på de spanska viner som vinifierat.se nyligen tipsat om (Muga, Dominio de Tares) eller så kan man ge sig på den synnerligen ursprungstypiska Girard Old Vine Zinfandel. Visst, den här vintypen håller på att ta över Amarones roll som finvinet för alla som vill men inte riktigt kan och, kan man undra, vad är det för del med det? Det är bra att man vill, mycket bra, och kan man inte, eller kanske inte kan än, ja, vad negativt finns att säga om det? Såg att en tidning skrev väl om vinet och sedan gav det ett rejält minus med hänvisning till att det är ett vin att älska eller hata. Med andra ord satte man betyg på den egna smaken och inte vinet. I en annan tidning blev vinet superfynd. Kanske också det utifrån den egna smaken. Hur som helst: den som tror sig gilla ett vin som har för mycket av allt och som fullständigt kastar sig över en, den ska inte missa Girard Old VIne Zinfandel för så här är en Zinfandel i högform när alla bitarna fallit på plats.

7 svar på ”Vårvinter: Girard Old Vine Zinfandel & onepiece

  1. Vinet beställt och kan förhoppningsvis avhämtas i morgon. Skickar räkning om det inte smakar bra.

  2. En liten roséfråga. Kommer du ihåg Château L’Arnaude Cuvée Therese Rosé som du bjöd på förra sommaren? Nu är det slut hos leverantören tyvärr. Något som liknar detta fantastiska rosé? HAr naturligtvis testat Tavel, men vill något lite mindre kärvt som också passar sambon. Maila gärna!

    • Château L´Arnaude byter f n importör i Sverige. Förhoppningvis kommer rosévinet till Sverige igen innan sommaren är över… I väntan på det kan jag rekommendera Domaine de Brescou ”Fleur d´Eté” rosé (beställningssortimentet). Tror det finns några buteljer kvar av 2010, i så fall är det fråga om ett ganska moget rosévin, har 2011 hunnit komma in är det snudd på väl ungt (ska vara på topp fr o m mitten av maj ungefär) – blend av Grenache, Pinot Noir och Viognier. Inte lika mycket matrosé som Cuvée de Therese men fungerar utmärkt som aperitifrosé och har ett drag av matrosé som gör att det går även i matsammanhang.

    • Min bedömning är att enda gången den här typen av viner vinner på lagring är den första tiden efter buteljeringen, låt säga de första sex månaderna. Däremot håller de ofta flera år utan att tappa något av sin karaktär och stil. Avseende nuvarande årgången av Girard så är den ok att dricka nu och de närmaste två-tre åren. Om någon månad kommer en ny årgång, som buteljerades i mars 2012. Den kommer att vara ok att dricka från det den lanseras i Sverige (gissningsvis i slutet av maj), men lär inte var helt fit for fight förrän i slutet av sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *